Fason üretim yapan firmalar

Fason Üretim Yapan Firmalar

Fason üretim yapan firmalar asıl üretici firma ile anlaşma yaparak toplu ürün alırlar. Bu ürünleri asıl üretici adına değil sipariş yaptıran firma adına etiketlerler. Fason üretimini kısaca büyük şirketler aracılığıyla küçük işletmelere toptan ürün imal ettirme yöntemidir.

Fason üretim yapan firmalar

Fason Üretimi Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Bu yöntemin tarihi geçmişine kısaca bakalım. Özellikle 60lı yıllarda işçi eylemleri ve 70li yılların sonunda petrol krizi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Küçük kapsamlı iş yapan atölyelerin avantaj sağlamasına neden olmuştur. Bu yöntem çok avantajlı olduğu için özellikle 90lı yıllarda dev bir sektör olarak sayılmıştır.  Özellikle fason üretimleri Uzak Doğu ülkelerinde fazlalaşarak önemli yerlere gelmişlerdir.

Fason Üretim Yapan Firmalar Ekonomik Açıdan Avantajlı Mıdır?

Ekonomik değer yüksek olan firmalar güncel olarak mini atölyeler ile çalışarak riski ve sorunu minimuma indirmeyi amaçlıyorlar. Fason üretim yapan firmaların isteğine göre imalat yapılması yöntemi oldukça esnek kılmaktadır. Bu yöntemin büyük avantajlarından biri maliyet ve iş gücünün minimum verimin ise maksimum olarak alınmasıdır. Orijinal ve temiz yapılmış bir ürün her zaman pazarlamada baş tacı olur.

Hangi Firmalar Fason Üretim Yaptırmaktadır?

Oldukça gelişmiş birçok marka bu yöntemi tercih etmektedir.  Ülke bazında bakarsak Endonezya, Çin, Malezya gibi ülkeler tarafından seçilen yöntemdir. Örnekte de görüldüğü gibi Uzak Doğu tarafından tecil edilmektedir. Türkiye de tekstil konusunda oldukça gelişmiştir. Özellikle önde gelen birçok firma fason üretimini tercih etmektedir. Bu yöntem önde gelen firmaların sahalarının genişlemesine, ekonomik olarak daha da güçlenmesine neden olmaktadır. Fasonun ekonomikliği ve alınan verimi birçok Türk firmasının tercih nedeni ve seçilen yöntemi olmuştur.

Fason Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

  • Fason için bir iÅŸletme ile anlaÅŸtıysanız büyün aÅŸamalar bu iÅŸletmenin sorumluluÄŸundadır. KumaÅŸ kesiminden son aÅŸamasına kadar iÅŸletme bunu kendi üzerine alır.
  • Ürün çizimi yapılırken en ufak bir hata bütün ürünlere yansıyacağı için çok detaylı çalışma yapılmalıdır. Fason üretim yapan firmalar tüm aÅŸamaları ince eleyip sık dokuyarak planlamalıdır.
  • En ufak hata bütün ürünlerin hatalı çıkmasına neden olduÄŸu için hata kabul etmeyen bir yöntemdir. Bu nedenle kesim yapan çalışanlar deneyimli ve iÅŸini iyi bilen kiÅŸiler arasından seçilmelidir.
  • Bu iÅŸi alan fabrika iÅŸi dikkatle ve özenle yapmalıdır.
  • Defolu ve kirli ürünler denetimden geçerek pazara ulaÅŸtırılmamalıdır.
  • Fason ürünün piyasada ne kadar raÄŸbet göreceÄŸini de bizlere çoÄŸu zaman gösterir.
  • Fason üretiminin bir sözleÅŸmeye baÄŸlı yapılması her iki firma içinde karşılıklı güven terazisi oluÅŸturur.
  • Ürünlerin garantili olarak yapılması ve hasarlı ürünlerin satışa çıkarılmaması da firmalara olan güveni arttırır.
  • Son aÅŸamada ürünlerin pürüzsüz ütülenmesi pazarlanmasında önem arz eder. Ürün pazarlamanın en önemli aÅŸamalarından biri de budur.
  • Fason üretim yapan firmalar regula durumlarına dikkat edilmelidir. Sarkan iplikler alınmalı ürünün duruÅŸuna gölge düşürülmesi engellenmelidir.

Bu Yöntemde Ne Gibi Riskler Vardır?

  • Üretim miktarının sayısı net olarak verilmezse bazı karışıklıklar çıkabilmektedir. Bu nedenle sayı atölyeye net verilmelidir. Sayı almanın asıl nedeni çalınma ihtimaline önemle almaktır.
  • Kesim hataları olan ürünler üretimi yapan firma tarafından pazarlarda satışa çıkarılabilir. Bunun önlemlerinin alınması gerekmektedir.
  • Bir diÄŸer risk ise ürünlerinin modellerinin çalınma ihtimalidir. Bunun birçok cezai yaptırımları vardır. GüvendiÄŸiniz bir atölye ile anlaşırsanız böyle bir sıkıntı yaÅŸanma ihtimalini minimuma indirebilirsiniz.
  • Güvenilir bir firma ile anlaÅŸmak sizi hem manevi hem de maddi anlamda sıkıntıya sokmayacaktır. Bunun için sahada iyi bir araÅŸtırma yapılarak fason üretimi yapan firmalar seçilmelidir.